Siirry suoraan sisältöön
Palatsiteatteri » Teatteriblogi » I Wanna Rock ja muut rokkaavat musikaalit

I Wanna Rock ja muut rokkaavat musikaalit

I wanna rock

Mitä olisikaan musikaalit ilman rokkia? Ei mitään! Rock-musikaali on aina kiehtonut tekijätiimejä ja niille on aina löytynyt tilausta. Monet niistä yllättävät omintakeisuudellaan ja toiset taas muotoutuvat massiivisen organisaation ympärille. Aina ei tarvitse olla se ammattilaisista koottu esiintyjäkaarti vaan vähemmälläkin pääsee liikkeelle, toisinaan ihan harrastajavoimin. Suomessa on nähty tai nähdään monia hyviä esityksiä kuten I Will Rock You ja I Wanna Rock. Lisäksi esitettiin Hamlet rock-musikaalina.

I Wanna Rock on alkujaan kappale, jonka on säveltänyt ja kirjoittanut Dee Snider ja sitä on esittänyt hänen bändinsä Twisted Sister. Tämä sama nimi annettiin rock-musikaalille, joka on pohjaltaan komediaa. Esitys kertoo Villestä, Nääs-Villestä, joka on tamperelainen roudari. Ville haluaa kuitenkin isompiin ympyröihin.

Mihin rock-musikaalit perustuvat?

Usein idean takana on jokin tunnettu biisi tai sitten musikaalia on esitetty jo ulkomailla menestyksekkäästi. Joskus idea pohjautuu johonkin vanhaan näytelmään, josta tehdään uusi sovitus ja otetaan siihen mukaan rock -musiikki. Palatsiteatteri keskittyy tässä muutamaan, hiukan toisistaan poikkeaviin esityksiin, mutta kaikki ovat omalla tavallaan merkityksellisiä.

I Wanna Rock kertoi siis Villestä, joka haluaa isompiin ympyröihin, mitä on tähän mennessä elänyt. Kielitaidoton Ville lähtee ulkomaille ja kohtaa siellä useita huippubändejä, muun muassa juuri Twisted Sistersin. Tämä musikaali piti sisällään paljon hyviä rockbiisejä nimikko -kappaleen lisäksi. Tämän esityksen ympärille rakennettu tarina esitettiin useampaan kertaan.

Rock – musikaalit, joista puhutaan

Ensin täytyy mainita se, että pitäydymme tässä vaiheessa kokonaan musikaaleissa, joita on esitetty tai esitetään Suomessa. Niitä toki on saatettu esittää jo ulkomaillakin.

  • We Will Rock You
  • Hamlet rock -versiona
  • Rock of Ages

We Will Rock You ja Hamlet

Rock-musikaali voi olla suurtuotanto kuten esimerkiksi syksyllä 2021 nähtävä We Will Rock You on. Tämä esitys rakentuu Queenin musiikin pohjalle ja esityksessä nähdään suomalaisia huippuartisteja kuten Saara Aalto ja Laura Voutilainen. Alkuperäinen versio sai ensi-iltansa jo vuonna 2002 Lontoossa ja saadaan nyt nähdä suomenkielisenä versiona.

Miltä kuulostaa Hamlet ja rock? Rock-musikaali voi rakentua myös vanhan klassikon varaan kuten tämä Shakespearen Hamletiin perustuva esitys. Tuntuu kuin Hamlet ei vanhenisi lainkaan vaan siitä on jatkuvasti saatavissa uusia esitystapoja. Rock ja tämä vanha näytelmä sujahtavat sujuvasti yhteen ja siitä kumpuaa samanlainen ristiriitaisuus kuin Hamletista muutenkin. Loistava oivallus sekä hyytävää draamaa, siitä oli tämä musikaali tehty!