Siirry suoraan sisältöön
musikaalit

Mitkä musikaalit ovat parhaita?

Kun musikaaleista puhutaan, niin ehdottomasti ensimmäisenä tulee mieleen tietenkin My Fair Lady sekä Sound of Music. Ja jos taas säveltäjiä ajatellaan, niin ensimmäisenä mieleen tulee brittiläinen Sir Andrew Lloyd Webber. Hänen tunnettuja teoksiaan ovat muun muassa Jesus Christ Superstar, Evita sekä Cats. Pelkästään ulkomaisten säveltäjien ja esitysten varassa emme ole, vaan suomalaiset musikaalit ovat myös tunnettuja, ainakin omassa maassamme. Ehkä tunnetuin musikaali on Hype. Se on nuorille suunnattu teknomusikaali ja se sai kantaesityksensä Helsingissä vuonna 1994. Esityspaikkana oli Svenska Teatern. Se sai aikanaan hyvät arvostelut, koska se toteutettiin pitkälti nuorin amatöörivoimin.

Musikaalit eivät jääneet Svenska Teaternissa tähän vaan myöhemmin on vielä esitetty Kick, Spin ja !PlayMe. Parhaat musikaalit ovat ehdottomasti sellaisia, jotka jäävät elämään musiikkina ja ennen kaikkea muistoina sekä niistä ponnahtaa esiintyjiä kuuluisuuteen.

Musikaalit

Parhaat musikaalit kautta aikojen

Musikaalit

Yksi ehdottomasti parhaista musikaaleista on Webberin Cats, jonka kantaesitys oli Lontoossa vuonna 1981 ja sitä on esitetty sen jälkeen eri puolilla maailmaa. Esitys on käännetty kaikkiaan yli 20 eri kielelle. Suomessa sitä on esitetty Helsingissä vuonna 1986, Lahdessa vuosina 2007-08 sekä Tampereella vuonna 2017.

Näistä esityksistä nousee usein monia kappaleita hyvin suosituiksi. Musikaali Viulunsoittaja katolla kertoo juutalaisen perheen tarinan ja sen tunnetuimmat kappaleet ovat ehdottomasti: Nousee päivä, laskee päivä sekä Rikas mies jos oisin. Tämä musikaali sai ensiesityksensä vuonna 1964 ja sitä on Suomessa esitetty todella paljon. Siitä on ainakin 50 erilaista tuotantoa.

tutustu

Hair ja West Side Story

West Side Story on myös aikansa klassikko. Ensi-iltansa se sai vuonna 1957 ja sitä esitettiin 732 kertaa ennen kuin se siirtyi kiertueelle. Yhä edelleen sitä esitetään säännöllisesti teattereissa eri puolilla maailmaa. Tämä musikaali tuotti useammankin tunnetun laulun. Niitä ovat America, Maria, Tonight ja Somewhere. Siitä on tehty myös kaksi elokuva versiota. Toinen on vuodelta 1961 ja jälkimmäinen vuodelta 2021.

Hair on teemaltaan hiukan erilainen, koska se kertoo hippiliikkeestä, Vietnamin sodasta sekä seksuaalisesta vapautumisesta. Se on myös esitetty Suomessa useampaan kertaan. Tämä musikaali on myös saanut levytyksestään Grammy -palkinnon vuonna 1968. Operettiteatteri poikkeaa huomattavasti toisinaan hyvinkin vauhdikkaista musikaaleista. Musikaalien mukava yksityiskohta on se, että niitä on esitetty paljon myös pienemmissä teattereissa, yhtään väheksymättä niiden osaamista. Tunnetun musikaalin esittäminen vaatii paljon harjoittelua, mutta kokoaa myös yleisöä.

West Side Storyn esitystä
690
Elokuviaa
1
Oscar -palkintoa
1

Musikaalit tekevät esiintyjiä tunnetuiksi

Musikaalit

Musikaalit nostavat usein esiintyjiä tähdiksi. Esimerkiksi aikanaan Hypen rooleista nousivat suosioon Tino Singh, Paavo Kerosuo sekä Ville Pusa. Palatsiteatteri tutki tarkemmin vanhoja lehtileikkeitä Hypestä. Jopa teatterikriitikko Jukka Kajava kehui Hypeä vuolaasti. Hänen mielestään se oli ”kutkuttavan sujuva sekä moni-ilmeinen” ja tällä hän tarkoitti juuri amatöörinäyttelijöiden roolisuorituksia. Ruotsinkielistä Hypeä kävi katsomassa myös paljon suomenkielistä yleisöä. Hypeä esitettiin huikeat 218 kertaa ja se on ollut Svenska Teaternissa kaikkein pisimmän ajan ohjelmistossa.

Jos jotakin voi todeta, niin suomalaiset musikaalit ovat ansainneet paikkansa katsojien sydämessä. Onnistunut musikaali antaa myös uskoa niiden säveltäjille ja käsikirjoittajille. Hyvin mennyt musikaali antaa lisää innostusta ja uusia musikaaleja kirjoitetaan sekä sävelletään. Kuten Hypekin osoittaa, niin aiheen osuessa sopivaan hetkeen siitä tulee suosittu. Eikä niiden roolisuoritusten aina tarvitse olla ammattilaisten tekemiä, vaan joukossa voi olla myös lahjakkaita harrastajia.